perjantai 23. lokakuuta 2015

Opiskelijoiden kokemuksia ilmiöpohjaisista kokonaisuuksista


Miksi kokemukset ilmiöpohjaisesta oppimisesta voivat vaihdella näin paljon?


Helsinkiläisen lukiolaisen, Aurora Morén mielipidekirjoitus 19.9.2015 HS


Ilmiöpohjainen oppiminen lisää lukiolaisten stressiä 
Ilmiöpohjainen oppiminen on uusi oppimismenetelmä Helsingin kouluissa. Nyt monissa oppiaineissa opetetaan samoja asioita samaan aikaan eri luokissa. Ilmiöpohjaisen jakson tarkoituksena on, että kaksi tai useampikin aine yhdistetään ja samaa aihetta käsitellään usean eri aineen opettajan johdolla eri näkökulmista. Tarkoituksena on, että opetus on tehokkaampaa ja oppilaat oppivat hahmottamaan paremmin suuria kokonaisuuksia.
Ajatus on hieno, mutta lopputulos oli kokemukseni mukaan kuitenkin se, että oppilaiden työmäärä lisääntyi entisestään ja suunnittelulle oli varattu liian vähän aikaa.
Monet projektit tuntuivat kaukaa haetuilta, kun aineet eivät liittyneet mitenkään toisiinsa, vaikka niin annettiin ymmärtää. Stressi lisääntyi ja väsymys iski, kun kaikki oli epäselvää ja tehtävänannot suurpiirteisiä.
Koulutuksesta leikataan koko ajan. Miksi ihmeessä ilmiöpohjaiseen oppimiseen liittyvät muutokset lukioissa pitää tehdä nyt? Jos opettajille annettaisiin lisää aikaa ja rahaa suunnitteluun, ilmiöistä saattaisi tulla onnistuneita.
Minun koulussani ilmiöpohjainen jakso oli viides eli viimeinen jakso. Kaikki oppilaat olivat rankan vuoden jälkeen jo väsyneitä ennen jakson alkua, emmekä osanneet odottaa, kuinka seuraava jakso puuduttaisi meitä paljon enemmän kuin normaali jakso.
Työmäärä kaksinkertaistui kaikissa aineissa. Jokaisessa aineessa oli projekti, jossa oli monta osiota ja lisäksi koe. Kokeita oli sekä ennen koeviikkoa että koeviikolla. Tuntui siltä, että koeviikko olisi kestänyt monta viikkoa.
Oppilailta saatua palautetta ei oteta vakavasti. Näyttää siltä, että halutaan ainoastaan kuulla myönteisiä mielipiteitä eikä kiinnitetä huomiota epäkohtiin.

Seinäjoen lukion Maailma ulottuvillasi opiskelijoiden palautetta keväältä 2015


Itse ainakin tykkäsin tosi paljon kurssista ja se sai miettimään asioita ihan erilailla. Vierailut muistaa hyvin ja oli kiva tehdä jotain mistä toisille tuli hyvä mieli. Tietysti muistaa hyvin kaikki tapahtumat ja tempaukset mitä kurssin aikana tehtiin, mutta kuitenkin parhaiten muistaa ja miettii tyttöjen asemaa maailmassa, tyttöjen oikeuksia ja kohtelua ympäri maailmaa. Aihe tietysti koskettaa, koska on itse tyttö. Aluksi kaikki tieto aiheesta tuli pienenä järkytyksenä ja se ettei kukaan oikeastaan pidä kohtelua epäreiluna maassa missä tyttöjen asema on huono. Oppimista auttoi, että jokaisessa aineessa käsiteltiin samaa aihetta viikoilla. Se tuki oppimista ja asian ymmärsi monelta eri kannalta. Kurssi auttoi samalla miettimään omaa tulevaisuutta ja sitä kuinka itse haluan vaikuttaa tulevaisuudessa. Kaikille oon kurssia suositellu, koska siitä sai paljon enemmän itselleen kuin normaalista viiden kurssin jaksosta. :) - Elisa Ruokamo -


Globbi jaksosta jäi paljon mieleen asioita esim. ihmisoikeuksista, naisten asemasta ja kulttuurien eroista.. Tuntui että sain globista paljon enemmän irti, kuin normaaleista jaksoista. Asiat oli mielestäni mielenkiintoisia ja tärkeitä. Työskentely oli monipuolista ja rennompaa, jolloin jaksoi keskittyä paremmin. Kesäloman jälkeen ekassa jaksossa oli helppo keksiä ja tehdä puhe tyttöjen asemasta Afrikassa, ja enkun tunnille tein kirjoitelman uskonnoista ja niiden vaikutuksista ihmisten toimintaan. Nauroimmekin Suvin kanssa, että globbi tais jäädä päälle .. Ja se oli hauska kun sain yhden Zimbabwen kirjeistä. Ollaan juteltu aina välillä whatsappissa ja viime viikolla lähetin Marvelloukselle kuvia revontulista, eikä se meinannut uskoa niitä oikeiksi :D... Haastetta globaalissa maailmassa on miten saataisiin yhteisöt kunnioittamaan yksilöitä, yksilöt kunnioittamaan yhteisöjä, ja vielä yksilöt keskenään ja yhteisöt kunnioittamaan toisiaan. Esim. silpominen, yms. , jos tälläisistä tavoista voisi kieltäytyä ilman että koko suku alkaa halveksua.. ja toisaalta että me muut ei mentäisi liikaa ohjaamaan ja muuttamaan toisten tapoja, vaan koitettaisiin ymmärtää ja hyväksyä tavat, vaikka ne tuntuisikin meistä oudoille..
Vaikeita , mutta hyviä asioita miettiä ja yrittää muuttaa parempaan ! - Oona Oksanen -

Globaalimaailma jaksosta jäi mieleen asioista sellaisia selkeitä kokonaisuuksia, mikä on varmasti sen ansiota, että samaa aihetta käsiteltiin samaan aikaan eri aineissa. Sai yhdisteltyä kaikki näkökulmat helposti yhdeksi kokonaisuudeksi. Ja vaikka toki tapahtumat ja toiminta jäivät hyvin mieleen niin ne mielestäni vain auttoivat ja antoivat  motivaatiota asioiden oppimiseen. Itselleni aukeni paljon syvemmin asiat kuin normaalin jakson aikana ja tuntui, että oppiminen oli paljon syvempää.
- Veronica Järvimäki -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti